19 juni 2018

Dierentuin Artis

Buy Amterdam tickets online
Dierentuin Artis

Dierentuin Artis opende is 1838 haar deuren voor het publiek onder de naam “Natura Artis Magistra”. De oprichters waren drie mannen genaamd; Westerman, Werlemann en Wijsmuller. In de eerste instantie waren dierentuinen in die periode privébezit, maar nadat de dierentuin in Londen voor publiek toegankelijk werd, volgde Artis snel.

Van enkele naar nu 900 diersoorten in Artis

In die tijd was de omvang van Artis niet te vergelijken met de huidige omvang. Ook waren er veel minderen dieren in het park. In het begin waren er vrijwel alleen een paar aapjes aanwezig en een aantal papegaaien. Uitbreiding kwam echter al na een jaar. Een voorbeeld van de nieuw te bewonderen dieren waren o.a. een kangoeroe, bruine beren, een drietal leeuwen en zelfs een olifant, genaamd Jack. Vanaf dat moment was het eigenlijk pas een dierentuin te noemen. In de loop der jaren is het aantal dieren erg uitgebreid. Op dit moment heeft Artis zo’n 900 soorten dieren.

Artis bestaat als sinds 1838

Artis gaat met de tijd mee

In het park is veel meer mogelijk dan alleen het bewonderen van dieren. Zo is er bijvoorbeeld een Planetarium aanwezig. Hier kan je dagelijks speciale films bekijken. Deze films worden geprojecteerd in de grote koepel waarover dit Planetarium beschikt. Op deze manier kan je ervaren dat je door het zonnestelsel reist of voor even een astronaut bent.

In het park is veel meer mogelijk dan alleen het bewonderen van dieren

Wat ook zeker een bezoekje waard is, is een bezoek aan Micropia. Dit het eerst microbenmuseum van de wereld. Deze werd geopend door koningin Maxima op 30 september 2014. Een ander woord voor microben is Micro – organismen. In Micropia zijn speciale 3D-kijkers aanwezig, waarmee je zelf kunt bekijken hoe deze organismen zich voortbewegen, voortplanten en eten.

Het Vlinderpaviljoen

Wanneer je juist houdt van dwarrelende dieren, is het Vlinderpaviljoen waarschijnlijk de plek voor jou. Dit paviljoen is met zijn duiziend vierkante meter de grootste van Nederland. Er zijn hier meer dan 20 soorten vlinders te bewonderen, waaronder de Blauwe Morpho en de Atlasvlinder. De Blauwe Morpho heeft zijn naam te denken aan zijn prachtige felle blauwe kleur en de Atlasvlinder is zelfs de grootste vlinder op aarde. Hij heeft een vleugelspanwijdte van 30cm. Samen met het Insectarium waar Artis ook over beschikt is dit zelfs de grootste insecten verzameling ter wereld.

Vlinderpaviljoen in Artis

Ook bijzonder is de Heimans eik, dit is de oudste boom van Amsterdam en staat in Artis. De eik is ongeveer 275 jaar oud en is vernoemd naar Eli Heimans. Heimans was een natuurkenner. Net als bij andere oude bomen, kan het zijn dat deze helaas ziek worden. Dit is ook het geval bij de Heimanseik. Wanneer deze een gevaar wordt, zal de boom uiteindelijk gekapt moeten worden. Gelukkig staan er nog enkele andere oude bomen in het park. De rode beuk die aanwezig is, wordt rond de 150 jaar geschat en heeft een omtrek van ongeveer vier meter. De stammen van de bomen worden altijd gecontroleerd door speciale bomendeskundigen, zij beslissen uiteindelijk of een boom gekapt moet worden of niet.

Sinds september 2014 heeft Artis zelfs een gelijknamig plein, het Artisplein. Hier hoef je niet speciaal een kaartje voor te kopen. Op dit plein bevindt zich o.a. het nieuwe café- restaurant de Plantage. Deze beschikt over een ruim terras en is zeer geschikt als ontmoetingsplek of om gewoon lekker een drankje te drinken. Verder zijn er nog enkele horecagelegenheden op het park te vinden waaronder een poffertjeshuis

Toegangsprijzen Artis

0 – 2 jaar gratis
jeugd (3 – 9 jaar) € 16,50
normaal (10+) € 19,95

Studenten
Studenten van het ROC Amsterdam, de UvA, VU, HvA, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Tio, Inholland (regio Noord-Holland), Gerrit Rietveld Academie en van de IPABO €3,00

Zorgkaart
Zorgcentra uit Noord-Holland kunnen de Artis-zorgkaart aanschaffen voor € 175,00 per instelling.

cliënten en begeleiders met een zorgkaart € 3,50

Openingstijden

Mocht je enthousiast zijn geworden en Artis willen bezoeken, dan is dit elke dag van het jaar mogelijk. De openingstijden variëren wel per periode.

1 november tot en met 28 februari
van 9.00 tot 17.00 uur

1 maart tot en met 31 oktober
van 9.00 tot 18.00 uur

elke zaterdagavond in juni, juli en augustus
van 9.00 uur tot zonsondergang

Op deze avonden vinden er verschillende optredens, vertellingen en rondleidingen plaats. Zie hoe de dieren zich gedragen in de avond.

Micropia
maandag tot en met woensdag
van 9.00 tot 18.00 uur
donderdag tot en met zaterdag
van 9.00 tot 20.00 uur
zondag
van 9.00 tot 18.00 uur

Artisplein
Kun je bezoeken van 9.00 tot 22.30 uur.

Adres Artis-Park

Plantage Kerklaan 38-40
1018 CZ, Amsterdam

[vc_button title=”Google Maps + Routebeschrijving” target=”_blank” color=”default” size=”default2″ href=”https://www.google.nl/maps/place/Natura+Artis+Magistra/@52.366,4.916532,17z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x47c609a1dbac0061:0xe6853789b8a4a3d” rel=”nofollow”]

 

Buy Amterdam tickets online

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
X