22 juni 2018

Begijnhof Amsterdam

Buy Amterdam tickets online
Begijnhof Amsterdam

Het Begijnhof. De benaming “hofje” wordt gebruikt voor een groep (doorgaans kleine) huisjes die rond een gemeenschappelijke terrein gelegen zijn. Het Begijnhof van Amsterdam ligt op middeleeuws straatniveau. Dat betekent dat het ongeveer een meter lager ligt dan de rest van de stad.

De precieze stichtingsdatum van het Begijnhof is niet bekend. Volgens geschreven bronnen verbleven de begijnen in 1346 nog in één huis. Pas in 1389 is er voor het eerst sprake van een hof. In oorsprong was het Begijnhof rondom omringd door water en was er maar één toegang namelijk een poortje aan de brug over de Begijnensloot. Dit oude poortje dateert uit 1574 en werd gerestaureerd in 1907. Aan dit poortje zie je een steen waarop Sint Ursula, de patrones van de Amsterdamse begijnen, is afgebeeld. De ingang van het Begijnhof aan het Spui werd pas in de loop van de 19de eeuw in gebruik genomen. Het oospronkelijke poortje dateert van rond 1725 en werd in de 19de eeuw vervangen door het huidige poortgebouw.

Het Begijnhof was vergelijkbaar met een klooster maar de begijnen genoten beduidend meer vrijheid dan nonnen in een klooster

Ook de begijnen dienden een gelofte van kuisheid af te leggen maar toch hadden ze de mogelijkheid om indien gewenst aan de gelofte van kuisheid te verzaken en het hof te verlaten.Het Begijnhof kan moeilijk vergeleken worden met andere hofjes. In tegenstelling tot de meeste hofjes vind je hier geen kleine aaneengeschakelde huisjes maar hoge stadshuizen. De meeste van deze 47 stadshuizen beschikken over mooie gevels uit de 17de en de 18de eeuw maar de huizen zijn meestal ouder. 18 van deze huizen beschikken nog over een gotisch houtskelet. Het bekendste huis is ongetwijfeld het Houten Huys. Dit huis werd lang beschouwd als het oudste houten huis in Nederland.

Het Begijnhof beschikt over 2 bleekweiden met daartussenin de Begijnhofkapel. De was doen voor anderen was voor de begijnen een belangrijke bron van inkomsten. Hierdoor was een bleekweide onmisbaar in een begijnhof.

Na de omwenteling in 1578 waarbij het katholiek stadsbestuur werd afgezet werden katholieke kerken en instellingen gedwongen om over te gaan naar de prostestantse leer. Maar aangezien de begijnhofhuizen privé eigendom waren van de begijnen, was het Begijnhof de enige katholieke instelling die na de omwenteling bleef bestaan.

Tot de renovatie in 1979 had het Begijnhof 140 woningen, waaronder meer dan 100 éénkamerwoningen. Nu zijn alle woningen twee- en driekamerwoningen en telt het Begijnhof 105 bewoners.

Adres Begijnhof

Begijnhof 30
1012 WS, Amsterdam

[vc_button title=”Google Maps + Routebeschrijving” target=”_blank” color=”default” size=”default2″ href=”https://www.google.nl/maps/place/Begijnhof/@52.369572,4.890108,17z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x47c609c198fc2fc5:0x6cccf0d68d002e9c” rel=”nofollow”]
Buy Amterdam tickets online

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
X