24 mei 2018

Beurs van Berlage

Buy Amterdam tickets online
Beurs van Berlage

In Amsterdam werden de eerste aandelen begin 1600 verhandeld en ontstonden de eerste koopmansbeurzen. Deze zijn te vergelijken met de huidige effectenhandel. De Amsterdamse handelsbeurs was in die tijd het belangrijkste instituut ter wereld op dit gebied.

Eind 19de eeuw werd duidelijk dat Amsterdam behoefte had aan een nieuwe koopmansbeurs. Het toenmalige gebouw, de Beurs van Zocher, was door de economische groei te klein geworden en de architectuur was uit de mode geraakt.

Ook de bouw van het nieuwe Centraal Station in Amsterdam, wat aangaf hoe belangrijk Amsterdam werd in het handelswezen en dus druk bezocht, benadrukte het feit dat er een nieuwe koopmansbeurs moest komen.

Dit was nog niet zo makkelijk gerealiseerd; de gemeente wilde zo weinig mogelijk geld uitgeven en zij stonden tegenover de ondernemers die zo snel mogelijk een nieuwe Beurs wilden, die eigenlijk ook nog een plek moest krijgen in een groot stedenkundig plan. Uiteindelijk heeft dit pas in 1903 geresulteerd in de Beurs van Berlage.

Berlage Architectuur

Hendrik Petrus Berlage, 21 februari 1856, is een van de meest invloedrijke architecten en stedenbouwkundige van ons land. De stijl van Berlage werd gekenmerkt door zijn idealisme maar hij moest vaak toegeven aan zijn opdrachtgevers.

Er werd een prijsvraag uitgeschreven door het gemeente bestuur waar 199 inzendingen werden ingestuurd waaronder die van Berlage die met zijn ontwerp vierde werd. Uiteindelijk heeft de prijsvraag tot niets geleid en is de opdracht tot het ontwerpen van de nieuwe Beurs toch aan Berlage verstrekt.

Er waren in totaal 5 ontwerpen nodig die tot het huidige gebouw geleid hebben. Zijn eerste ontwerpen waren rijk gedecoreerd en ademende rijkdom en overvloed uit. Het uiteindelijk ontwerp is die van een robuust gebouw met een vlakke gevel. De sobere uitstraling van de Beurs kon helaas niet iedereen bekoren. Tegenwoordig wordt zijn vooruitstrevende werk door velen erkend en zo werd de Beurs van Berlage uiteindelijk toch een inspiratiebron.

Tegenwoordig

Heden ten dage is de Beurs geen handelsplaats meer maar een rijksmonument en een cultureel centrum waar onder andere vele tentoonstellingen plaats vinden. Het leent zich uitstekend als locatie voor congressen en voor het organiseren van evenementen door de centrale ligging en de 25 zalen die voorzien zijn van alle moderne faciliteiten.

In 1999 is het op de lijst met de 1000 meest belangrijke gebouwen gezet.

Buy Amterdam tickets online

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
X