23 juni 2018

Damrak, groots entree

Buy Amterdam tickets online
Damrak-Amsterdam

Het Damrak, vanaf hier start de zogenaamde ‘Rode loper’ die bezoekers van het station naar het Weteringscircuit moet leiden.

Huizen met een waterstoep

Waar je nu een drukke winkelstraat, trambanen en winkelend publiek treft, stroomde vroeger een deel van de rivier de Amstel. Op deze plek lag een deel van de oude haven van onze hoofdstad. Grote schepen konden aanmeren aan één van de meerpalen die boven het water uitstaken op de plaats waar nu het Centraal Station is. In de 19e eeuw werden de delen tussen de Dam en de Oudebrugsteeg gedempt.

Wanneer je de hoofdingang van het Centraal Station uitloopt zie je aan je rechterhand de unieke gevelrij met originele waterstoep. De huizen werden direct aan het water gebouwd, zodat het laden en lossen sneller en gemakkelijker ging. De meeste handel verliep in die tijd nog via het water. damrak-waterkant

De Rode Loper

Het Damrak is één van de eerste ervaringen die toeristen meekrijgen tijdens hun reis door Amsterdam. Deze straat is dan ook een verzamelplaats van souvenirwinkels, hotels, restaurants en cafés. Aan de andere kant vind je er de Beurs van Berlage aan het Beursplein. Dit gebouw staat in de Top 100 van Nederlandse UNESCO monumenten. De oude beurs wordt nu voornamelijk gebruikt voor exposities, lezingen en congressen.

Aan de andere kant van het Beursplein staat het grote warenhuis De Bijenkorf.

Speciaal voor toeristen is er een route uitgestippeld, die de naam ‘de Rode Loper’ draagt. Deze route leidt men vanaf het Centraal Station door Amsterdam over het Rokin, het Muntplein, de Vijzelstraat richting het Weteringcircuit. Damrak-Amsterdam

Bereikbaarheid Damrak

Het Damrak is uitstekend te bereiken per trein, want het is de eerste straat die men tegenkomt wanneer je het station aan de hoofzijde verlaat. Er rijden trams en metro’s. Vanaf het Damrak rijden er speciale Hop On- Hop Off bussen en rondvaartboten die je meenemen langs bekende bezienswaardigheden in de stad.

Buy Amterdam tickets online

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
X