22 juni 2018

De Dam Amsterdam – Het historisch hart wat kopt

Buy Amterdam tickets online
de Dam

Dit plein wordt ook wel het historische hart van de stad genoemd. Het stadsplein speelt een belangrijke rol in de Nederlandse Geschiedenis en is een populair ontmoetingspunt.

De Middeldam

De naam voor dit beroemde plein is afkomstig van zijn originele functie. Lang geleden voer hier de rivier de Amstel door, die uitkwam op het IJ. Om de vele overstromingen tegen te gaan, bouwde men rond 1200 op deze plek een dam. Het werd een nederzetting voor vissers en schippers. Oorspronkelijk was het slechts een dam met een sluis, waar schepen doorheen konden varen. Al snel bleek de dam een ware handelstrekker en vestigden meer mensen zich rondom de sluis. De stad werd uitgebreid en de sluisfunctie in de dam verdween. Amsterdam was geboren en de Dam, die toen nog Middeldam werd genoemd, vormde de kern van de stad.

Duiven op de Dam

De Dam telt miljoenen keitjes

De Dam is circa 100 meter breed en wel twee keer zo lang. Na de laatste opknapbeurt, even na de millenniumwisseling, telt het plein maar liefst 2,5 miljoen keitjes. Deze herinrichting was hard nodig, omdat de dam onoverzichtelijk was geworden met diverse markeringen en bestratingsmaterialen voor de verschillende rijbanen voor het verkeer. Daarbij was de dam door de vele verzakkingen letterlijk en figuurlijk een struikelblok geworden in het hart van de stad.

De Dam bovenaanzicht

De Dam is een toeristische trekpleister

Tegenwoordig is het plein een populaire locatie voor demonstraties, cultureel vermaak en herdenkingen. Op het plein staat het nationaal monument, ter herdenking aan de Tweede wereldoorlog in Nederland. Ieder jaar wordt op de Nationale Dodenherdenking op 4 mei hier samen met leden van de koninklijke familie en politici de slachtoffers van deze oorlog herdacht. Op de Dam vind je het Koninklijk Paleis, maar ook grote warenhuizen zoals De Bijenkorf, de flagshipstore van de winkelketen Hennes & Maurits en het wassenbeelden museum Madame Tussauds. Het is een ware toeristische trekpleister en voor velen het startpunt voor een bezoekje aan onze bruisende hoofdstad.

Buy Amterdam tickets online

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
X