26 mei 2018

De Amsterdamse Munttoren

Buy Amterdam tickets online
De Munttoren

Hoeveel miljoenen personen moeten de Munttoren in Amsterdam niet hebben gezien. Vroeger waren het voornamelijk de inwoners van de stad die de poort zagen als een toren behorend bij de Regulierspoort, een deel van de middeleeuwse vestingswerken van de stad. Tegenwoordig zijn het ook de vele toeristen die deze statige poort aantreffen aan het Muntplein als ze zich bewegen tussen de Kalverstraat en de Regelierbreestraat, of onderweg zijn naar de nabijgelegen Bloemenmarkt.

Ook wel De Munt genoemd

De Munttoren wordt in de volksmond ook wel De Munt genoemd. De officiële naam is echter Regulierstoren. De munt is dus een bijnaam, door de inwoners gegeven, en afkomstig uit 1672 eeuw toen in het aangrenzende wachthuis munten werden geslagen omdat door de Franse bezetting Amsterdam tijdelijk het recht van muntslag kreeg.

Geschiedenis van de Munttoren

De Munttoren was een onderdeel van één van de drie stadspoorten. Amsterdam had van de zeventiende tot begin negentiende eeuw een echte stadsmuur met een lengte van ruim acht kilometer lang waarvan helaas niet veel meer is terug te vinden.

De originele Regulierspoort kwam gereed in 1487 en had naast een wachthuis twee torens. Na een brand in 1618 besloot men alleen de westelijke toren te herbouwen. De oorspronkelijke stompe toren kreeg door de ontwerper Hendrick de Keyzer in renaissancestijl een achtkantige bovenbouw toegevoegd plus een met een uurwerk voorziene open lantaarn. De late toevoeging is door de gebruikte materialen en kleur goed te herkennen.

Het originele wachthuis is in de 19e eeuw afgebroken. Het huidige gebouw stamt uit 1887. De poort is de laatste aanpassing en dateert uit 1939

Het Carillon

50 jaar later werd de toren verrijkt met een carillon, gebouwd door de gebroeders Hemony. Deze broers wisten de gegoten klokken zo te stemmen, dat het mogelijk was deze handmatig te bespelen. Deze klokken kan je ieder kwartier een korte melodie horen spelen terwijl ook de hele en halve uren worden aangegeven. Iedere zaterdagmiddag om 14.00 en tijdens bijzondere gelegenheden word het carillon nog met handen en voeten bespeeld door de beiaardier Gideon Bodden. Hij is er ook verantwoordelijk voor dat de melodie om de drie maanden wordt veranderd.

Helaas geen bezoek

De Munttoren is helaas niet geopend voor bezoekers. Dit zou wel een goede optie zijn voor de zogenaamde Open Toren Dag die jaarlijks in Amsterdam plaatsvind. Tot die tijd is het maken van een foto de enige manier om de toren terug te kunnen zien. Vooral vanaf de waterkant komt hij dan het beste tot zijn recht.

Adres Munttoren

Muntplein 12/14 1012 WR Amsterdam

Buy Amterdam tickets online

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
X