22 juni 2018

Herengracht, de stempel van de gouden eeuw

Buy Amterdam tickets online
Herengracht

De grachtengordel van Amsterdam bestaat uit 4 hoofdgrachten, namelijk; Singel, de Herengracht, de Keizersgracht en de Prinsengracht. Al deze grachten monden uit in de Amstel. De Herengracht is de tweede gracht van deze gordel en ligt tussen het Singel en de Keizersgracht in. Rondom de Herengracht vind je veel (rijks-)monumenten, historische tuinen en drukbezochte musea.

Herengracht voor rijke heren

De Herengracht is van origine een vestinggracht voor bedrijven en ambachtslieden die zich achter het Singel gevestigd hadden. In de 17e eeuw woonden de rijkste kooplieden en invloedrijke bestuurders van de stad langs deze bekende gracht. Nog steeds zijn de prestigieuze grachtenpanden langs de Herengracht alleen aan vermogende mensen voorbestemd. De naam Herengracht is genoemd naar de Heren Regeerders van de stad Amsterdam. Panden aan de Herengracht

Musea en bezienswaardigheden

De Herengracht is op zichzelf al een bezienswaardigheid. De statige grachtenpanden die ons veelal doen denken aan de Gouden Eeuw, dwingen je haast om naar boven te blijven kijken naar de verschillende gevelvormen en gevelversieringen.

In 1617 werd een prachtig koopmanshuis voor één van destijds rijkste mannen van Amsterdam gebouwd. Het is een huis met een zijhuis, waarvan er tegenwoordig niet veel meer bestaan. Het Bartolotti huis is nog steeds te bewonderen op nummer 172. Tegenwoordig hoort het huis voor een groot gedeelte bij het Theater Instituut Nederland.

Bartolotti huis
Bartolotti huis

Het Kattenkabinet is een eigenzinnig museum die alleen maar kunstvoorwerpen met katten als onderwerp tentoonstelt.

In het Museum Willet Holthuysen vind je nog het oorspronkelijke 17e -eeuwse interieur. Daarnaast wordt er in dit museum een indrukwekkende kunstverzameling tentoongesteld en kun je de prachtige 17e -eeuwse tuin bewonderen.

Bereikbaarheid Herengracht

Vanaf het water kun je de Herengracht bewonderen per rondvaartboot of per waterfiets. De Herengracht is ook prima te bereiken per metro of tram. Vanaf de haltes zijn alle bezienswaardigheden op loopafstand. Wanneer je met de auto de Herengracht wilt bezoeken, kun je het beste je auto parkeren in de parkeergarage aan het Waterlooplein.

 

Buy Amterdam tickets online

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
X