22 juni 2018

Joods Historisch Museum

Buy Amterdam tickets online
Joods Historisch Museum

Het Joods Historisch Museum is uniek in zijn soort en is volledig gewijd aan de rijke geschiedenis van de Joden en gelegen in de voormalige synagoog aan het Waterlooplein. Aan de hand van veelvuldige affiches, kunstvoorwerpen, foto’s en beeldmateriaal word je meegenomen in alledaagse verhalen die Joden vroeger moesten meemaken. In het museum zul je merken waarom de Joden zo een diepe stempel hebben gedrukt in het alledaagse leven in Amsterdam.

ABC van het Jodendom

Alles over de Joden in Mokum

Het museum beschrijft precies hoe de gouden eeuw eruit zag tussen de 16de en de 17de eeuw toen veel Joden uit Portugal en Europa samen kwamen in het liberale Amsterdam. In die tijd tot vlak voor de Tweede wereldoorlog waren ze vrij in het belijden van hun geloof. Hier werden ze met rust gelaten en niemand keek toen raar op als er Joden over de Amsterdamse straten liepen.

Rond het huidige Waterloopplein waar het museum gevestigd is, ontstond er vroeger een levendige Jodenbuurt. Dit heeft alles te maken met de straat die er in de buurt ligt de “Jodenbreestraat”. Omdat Joden niet toegelaten werden in de gilde, moesten ze op een andere manier aan hun voorzieningen komen in het Joods Historisch Museum.

Het museum verzorgt dagelijks een aantal vaste rondleidingen met een gids die je alles vertelt over de Joden. De vaste rondleidingen door het Joods museum zijn meteen ook de hoogtepunten zoals de religie en de geschiedenis van het Jodenrijk. Naast de rondleidingen in het museum organiseren zij ook rondleidingen buiten het museum. Je bewandelt een route door de stad door het Joods Amsterdam. Er volgt een rondleiding door de Hollandsche Schouwburg en een bezoek aan de Portugese Synagoge met een gids.

In het Joods historisch museum

Joods Historisch Kindermuseum

Een paar jaar geleden heeft het museum een extra huis ingericht waar kinderen op een speelse manier kennis kunnen maken met de Joodse tradities en cultuur. Max de Matze leidt je met veel humor en wijsheden door het huis van de Joodse familie Hollander. Hij leert je onder andere wat de leefregels zijn van de Thora en algemene weetjes over Joodse families.

Kinderen van 6 tot 14 jaar kunnen deelnemen aan bijzondere workshops zoals bijvoorbeeld bingo spelen met Joodse voorwerpen. Kinderen kunnen hun handen beschilderen met henna en kunnen eigen Joodse stempels maken.

Openingstijden Joods Historisch Museum

Maandag 11:00 – 17:00 uur
Dinsdag 11:00 – 17:00 uur
Woensdag 11:00 – 17:00 uur
Donderdag 11:00 – 17:00 uur
Vrijdag 11:00 – 17:00 uur
Zaterdag 11:00 – 17:00 uur
Zondag 11:00 – 17:00 uur

Entree Joods Historisch Museum

Regulier € 15,-
Jongeren 13 t/m 17 jaar/ Studenten/ CJP pas € 7,50
Kinderen 6 t/m 12 jaar € 3,50
kinderen tot 5 jaar Gratis
vrienden JHM, Museumkaart, Holland Pass Gratis
amsterdam City Card, Vereniging Rembrandt, ICOM en Stadspashouders

Toegankelijkheid Joods Historisch Museum

Het museum is toegankelijk voor minder validen. De ingang voor rolstoelen bevindt zich naast de hoofdingang, op Nieuwe Amstelstraat 3-5. In het Joods Historisch Museum is een rolstoel te leen. U kunt deze reserveren via [email protected] of het telefoonnummer (020) 5 310 310.  Voor bezoekers met een visuele beperking bieden het JHM en het JHM Kindermuseum speciale rondleidingen aan.

Adres Joods Historisch museum

Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam

Buy Amterdam tickets online

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
X