23 juni 2018

Leidseplein – Een plein vol plezier

Buy Amterdam tickets online
Leidseplein

Het Leidseplein is een druk bezocht plein aan het eind van de Amsterdamse grachtengordel. Het plein is een populair uitgaansgebied. Je vind hier diverse cafés, restaurants, discotheken en theaters. Het uitgaanspubliek zal er vast niet bij stil staan, maar het Leidseplein speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van onze hoofdstad.

Leidseplein schrijft geschiedenis

Het Leidseplein is rond dezelfde tijd aangelegd als de Amsterdamse grachtengordel. Tot 1862 stond op dit plein de Leidsepoort, waar het plein zijn naam aan te danken heeft. De Leidsepoort was één van de acht toegangspoorten naar de hoofdstad en was het begin naar de stad Leiden. De poort had destijds een belangrijke verdedigingsfunctie.

Het Leidseplein was bedoeld voor de boeren en handelaren, die hier hun wagons en trekdieren konden stallen. Vanaf hier ging men te voet verder om zaken te kunnen doen elders in de stad. Het is daarom ook vast niet verwonderlijk dat er op het plein destijds diverse hoefmeesters, stalhouders, wagenmakers en herbergiers aan het werk waren. In 1774 besloot men aan het plein de eerste stadsschouwburg te bouwen.

Op het Leidseplein is meerdere malen geschiedenis geschreven. De eerste paardentramlijn vertrok vanaf het Leidseplein in 1875. De eerste elektrische tramlijn liep van het Leidseplein naar de Brouwersgracht. Dit was in augustus 1900.Een andere primeur had het Leidseplein toen twintig jaar later vanaf hier de eerste autobus vertrok richting Betondorp.

Leidseplein 1960
Leidseplein 1960

Toen in de jaren 60 men steeds meer zelf auto ging rijden werd het Leidseplein voornamelijk gebruikt als parkeerplaats. In de jaren 70 werd het Leidseplein voor een groot gedeelte autovrij verklaard en de Leidsestraat werd voor autoverkeer afgesloten. Sindsdien is de Leidsestraat niet langer een parkeerplaats. Leidseplein

Leidseplein als muse

Het Leidseplein is meerdere malen bezongen in liedjes van bekende zangers en schrijvers, zoals Toon Hermans en Willy Walden. Straatartiesten vind je hier regelmatig verdiept in hun schilderwerk. De prachtige gebouwen en het straatbeeld van het Leidseplein spelen in hun kunstwerken de hoofdrol.

Het Leidseplein is vandaag de dag een drukbezocht plein. Zodra de eerste zonnestralen tevoorschijn komen zitten de terrasjes hier vol. ’s Avonds komen jong en oud naar het plein op zoek naar vermaak. Op het plein vind je diverse eetcafés en theaters. Er is zelfs een bioscoop.In de winter wordt er op het plein dikwijls een kunstmatige ijsbaan opgezet. Langs de ijsbaan vind je dan stalletjes waar ze lekkere hapjes en warme dranken verkopen. leidseplein-amsterdam

Bezienswaardigheden op het Leidseplein

De stadschouwburg is een groot gebouw wat sinds 1982 betiteld is als rijksmonument. Sinds 1894 doet het gebouw dienst als podium voor theatergezelschappen.

Het oude Hirschgebouw is een imposant gebouw. Van oorsprong vond je hier de Belgische modeketen Hirsch & Cie die in 1882 aan het Leidseplein zijn deuren opende. Tegenwoordig zit er een enorme Apple flagship store in het gebouw.

Het Leidseplein is autovrij. Je kunt het plein het beste bereiken met de tram. Er is een tramhalte midden op het Leidseplein. Ook is er een taxistandplaats vlakbij het Leidseplein. Hier maken mensen graag gebruik van als ze terug komen van een avondje in het café.

Buy Amterdam tickets online

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
X