17 juli 2018

Magere Brug in Amsterdam

Buy Amterdam tickets online
Het Magere bruggetje

De beroemde Magere Brug over de rivier de Amstel en tegenover Theater Carré, is een voorbeeld van een Oud Nederlands ontwerp van een houten wipbrug. De brug wordt vaak aangewezen als de mooiste brug van Amsterdam, de stad die tenminste 1760 bruggen telt. De originele, smalle ophaalbrug werd in 1670 over de Amstel gelegd en was alleen geschikt voor voetgangers. Tegenwoordig heeft de brug negen doorvaarten en dateert uit 1934.

Het verhaal achter de naam

Er hebben zich altijd veel verhalen de ronde gedaan over hoe de brug aan zijn naam is gekomen. De brug heeft ooit Kerkstraatbrug geheten. Het meest tot de verbeelding sprekend is het verhaal van de zussen Mager. De zussen woonden tegenover elkaar, maar elk aan een andere kant van de Amstel. Ze hebben vervolgens de opdracht gegeven om een houten brug over de rivier te maken, zodat het makkelijker was om bij elkaar op bezoek te gaan.

Hoe mooi en leuk het verhaal van de zussen Mager ook is, meer logisch klinkt het verhaal dat de brug zijn naam dankt aan het feit dat de originele brug zo vreselijk smal was. Het was voor voetgangers niet mogelijk om elkaar zijdelings te passeren bij het oversteken van de brug.

De brug heeft niets van zijn originele charme verloren

Het meest bijzondere aan de Magere Brug is dat de brug uit twee wipgedeelten bestaat die ieder los van elkaar omhoog kunnen. Meestal is het zo dat de beide brughelften tegelijkertijd geopend worden. De meeste andere bruggen in de stad bestaan uit een gedeelte.

Door de jaren heen is de brug wegens verval en verrotting meermaals gerenoveerd, verbeterd en herbouwd. Het is echter nog altijd een houten brug. Er zijn inmiddels negen doorvaarten en de brug zelf is al lang niet meer smal te noemen. Tot 1994 werd de brug handmatig bediend. ARBO-wetgeving maakte dat het systeem geautomatiseerd werd. Met de grootste zorgvuldigheid werd een mechanisch systeem aangelegd dat zoveel mogelijk onzichtbaar is.
De locatie van de brug over de drukbevaren Amstel maakt dat de Magere Brug ongeveer iedere twintig minuten open gaat.

Sprookjesachtige sfeer

De Magere Brug ademt een sprookjesachtige sfeer. Het is dé locatie voor menige trouwfoto en ’s avonds verlichten meer dan 1200 kleine lampjes de prachtige brug.

In Diamonds are Forever, de James Bond film uit 1971, was de brug te zien in een van de scènes. Ga op het midden van de brug staan en voel het bewegen van de brug onder het passerende verkeer.
Buy Amterdam tickets online

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
X