24 mei 2018

Montelbaanstoren een verdedigingstoren met een indrukwekkende geschiedenis

Buy Amterdam tickets online
Montelbaanstoren

De Montelbaanstoren, bij de Mokumers beter bekend als Malle Jaap, is een mooie verdedigingstoren met een indrukwekkende geschiedenis. Een wandeling langs de Oude Schans is niet compleet als je niet even langs de oude Montelbaanstoren bent geweest.

De Geschiedenis van de Montelbaanstoren

De Montelbaanstoren werd naar schatting in 1517 gebouwd. Sindsdien is de toren meerdere malen van uiterlijk en van functie veranderd.

De imposante toren werd gebruikt als verdedigingstoren in de tijd dat in middeleeuws Amsterdam het industrieterrein de Lastage werd aangelegd en uitgebreid. De huidige Oude Schans werd destijds uitgegraven om als verdedigingsgracht te dienen. Montelbaanstoren-vroeger

  • In 1591 werd het terrein weer uitgebreid en hierdoor kwam de verdedigingsfunctie van de toren te vervallen. De toren werd verlaagd, zodat hij niet boven de nieuwe werken uit zou torenen. De Montelbaanstoren werd daarna in gebruik genomen als wachthuis of als magazijngebouw.
  • In 1606 werd de toren weer verhoogd en kreeg hij zijn sierlijke toren in renaissance stijl. Omdat buurtbewoners de andere klokken niet konden horen, kreeg de Montelbaanstoren een eigen uurwerk met luidklokken.
  • In 1610 zakte de toren scheef en moest de hele fundering aangepast worden om de toren weer recht te krijgen en om te zorgen dat hij niet zou omvallen.

Na deze herstelwerkzaamheden gebeurde er iets vreemds met de klokken in de toren. Deze begonnen op heel ongebruikelijke tijden te luiden. Daarna konden ze zich een aantal dagen stilhouden om vervolgens weer te beieren. Met deze reden werd de Montelbaanstoren door omwonenden Malle Jaap genoemd.

  • In 1852 wilde het stadsbestuur de toren slopen, maar gelukkig is het nooit zo ver gekomen.

Malle Jaap

De huidige functie van de toren

Tegenwoordig wordt de toren verhuurd aan bedrijven als kantoorruimte. De huur van het monumentale pand is niet goedkoop, maar tot nu toe zijn er nog steeds gegadigden geweest die graag in dit bijzondere pand willen werken.

De Montelbaanstoren is in veel historische documenten terug te vinden en hoort bij de rijke historie van onze hoofdstad. De toren is zelfs meerdere malen vereeuwigd door de bekende schilder Rembrandt van Rijn.

Wanneer je van plan bent een wandeling of een gezellige fietstocht door Amsterdam te maken, vergeet dan niet even langs deze mooie toren te gaan.

Buy Amterdam tickets online

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
X