23 juni 2018

Muiderslot, beleef de geschiedenis in het echt

Buy Amterdam tickets online
Muiderslot

Bij het Muiderslot beleef je de geschiedenis in het echt. Gelegen in Muiden, vlakbij Amsterdam, is dit een van de oudste kastelen van Nederland. Het is vandaag de dag een rijksmuseum waar veel rondleidingen en activiteiten georganiseerd worden. Zowel scholen als dagjesmensen kunnen verzekerd zijn van een gezellig en leerzaam dagje uit in het Muiderslot.

De geschiedenis van het Muiderslot

Het is niet helemaal zeker wanneer het Muiderslot gebouwd is. De oudste bron dateert terug naar 1280, toen het kasteel in het bezit kwam van graaf Floris V. Het is echter niet duidelijk of hij het kasteel heeft laten bouwen, of dat hij het heeft gekocht.

Het Muiderslot had bij de monding van de Vecht in de Zuiderzee een zeer gunstige ligging. Schepen die in de haven van Muiden wilden aanmeren, moesten eerst tol betalen. Na de dood van Floris V is het Muiderslot verwoest door bisschop Willem van Mechelen. Naar verluid heeft hij de stenen van het Muiderslot gebruikt om kasteel Vredeland uit te breiden.

Rond 1370 heeft graaf Albrecht van Beieren het Muiderslot weer in oude staat hersteld. Sindsdien is het slot door vele verschillende bisschoppen en landgraven bewoond geweest. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd het Muiderslot in 1577 ingenomen door Willem van Oranje.

De meeste gebruiksvoorwerpen die nu nog zijn te bezichtigen komen ook uit die tijd. In de zeventiende eeuw heeft ook de schrijver Pieter Corneliszoon Hooft in het Muiderslot gewoond, en werd het kasteel een verzamelplaats voor andere kunstenaars, de Muidenkring.

Aan het einde van de achttiende eeuw, nadat het Muiderslot gebruikt was als kazerne door het Franse leger, raakte het kasteel onbewoond en in verval. Het gebouw werd al bouwvallig verklaard en stond op het punt om gesloopt te worden. Dit had echter veel tegenstand, en in plaats daarvan is het kasteel 1895 gerestaureerd. De oorspronkelijke stijl van het Muiderslot was hierbij echter niet behouden. Bij de tweede restauratie in 1956 is het kasteel bewust teruggebracht in zijn zeventiende-eeuwse staat. Hierbij zijn ook de pruimenboomgaard, kruidentuin en later ook de oorspronkelijke groentetuin teruggekomen.

Activiteiten bij het Muiderslot

Een bezoek aan het Muiderslot duurt gemiddeld 2,5 uur. In die tijd kun je het terrein vrij bewandelen en ontdekken. Je kunt ook verschillende routes volgen, tentoonstellingen bekijken en activiteiten meemaken. Alles wat er te beleven valt, is gekoppeld aan de lange geschiedenis van het Muiderslot. Zo staat bij de roofvogelshow het verhaal van Floris V en de valkenjacht centraal.

Met de ridderroute ontdek je het leven en wonen op een kasteel in de middeleeuwen. Van 29 augustus tot 29 november 2015 kun je een tentoonstelling over P.C. Hooft bezoeken. Bekijk hier de actuele agenda  Muiderslot Vogelshow

Voor volwassenen en kinderen

Het Muiderslot is goed aangepast op de behoeftes van zowel volwassenen als kinderen. Kinderen leren spelenderwijs over een stukje geschiedenis van hun eigen land.

Ze kunnen zich verkleden en fotograferen als jonkvrouw of schildknaap, en tot ridder geslagen worden. Met het mezekauwespel en het Slag-om-het-Slotspel leren ze hoe een middeleeuws slot verdedigd werd.

Volwassenen kunnen met de gidsroute meer te weten komen over de cultuur, gewoonten en gebruiken van de Gouden Eeuw, of genieten van een heerlijke wandeling door de tuinen. Muiderslot

Openingstijden Muiderslot

1 April t/m 31 Oktober

Maandag 10:00 – 17:00 uur
Dinsdag 10:00 – 17:00 uur
Woensdag 10:00 – 17:00 uur
Donderdag 10:00 – 17:00 uur
Vrijdag 10:00 – 17:00 uur
Zaterdag 12:00 – 17:00 uur
Zondag 12:00 – 17:00 uur

1 November t/m 31 Maart

Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten
Zaterdag 12:00 – 17:00 uur
Zondag 12:00 – 17:00 uur

* Tijdens de Voorjaarsvakantie geopend van 12:00 t/m 17:00 * Tijdens de Kerstvakantie geopend van 12:00 t/m 17:00

Entree Muiderslot

Regulier € 13,50
Kind 4 t/m 11 jaar € 9,-
Kind t/m 3 jaar Gratis
Meuseumkaart, ICOM Gratis
Stadspas/ IAmsterdam card Gratis
Holland pass discount card € 10,10
Speurtocht, inc. Medaille € 2,-
Speurtocht, Waterschildpad € 1,-
Muiderslot Boekje € 2,50

De Goude Eeuw rondleiding is bij de prijs inbegrepen.

Adres Rijksmuseum Muiderslot

Herengracht 1
1398 AA Muiden

Bereikbaarheid Muiderslot

auto

In de directe omgeving van het Muiderslot zijn er maar zeer beperkte parkeermogelijkheden.

Op P1 kun je daarentegen gratis parkeren, al is er geen videobewaking.

Op P2 betaal je €1,- per uur of €7,20 voor een dagkaart.
Deze parkeerplaats is voorzien van camertoezicht, en er is een puzzel wandelroute beschikbaar.

Vanaf beide parkeerplaatsen is het ongeveer tien minuten lopen.

Boot

Voor een extra ervaring is het echter ook mogelijk om met de boot te komen (behalve op Maandag ). Van 4 april tot 1 november kun je vanuit de haven van IJburg met de Veerdienst Amsterdam naar het Muiderslot varen. De boottocht duurt ongeveer 45 minuten. In het weekend zijn er twee afvaarten per dag, en doordeweeks één. Zorg er dus wel voor dat je van tevoren de tijden controleert.

Bus

Een andere mogelijkheid is om met de bus te komen. De bussen vanaf Amsterdam Amstel, Amsterdam Bijlmer, Naarden-Bussum, Weesp en Almere stoppen allemaal bij de bushalte.

Vanaf daar staat de looproute naar het Muiderslot duidelijk aangegeven met groene bordjes. Het is ongeveer tien minuten lopen.

Fiets

Als echte Hollander kom je echter op de fiets. Het Muiderslot is hiermee goed te bereiken. Vanuit Amsterdam kun je verschillende routes nemen. Bijvoorbeeld via Oost en Diemen, of via IJburg en de Natuurboulevard.

 

Buy Amterdam tickets online

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
X