22 juni 2018

Museumplein – De culturele hotspot

Buy Amterdam tickets online
Museumplein

Het grootste museum van Nederland; het Rijksmuseum staat hier, maar ook het Van Goghmuseum, het Stedelijk museum en het Concertgebouw kun je aan dit plein vinden. Miljoenen bezoekers trekken jaarlijks naar het Museumplein om diverse bezienswaardigheden te bezoeken of om één van de vele festiviteiten bij te wonen die hier regelmatig gehouden worden.

Van boerderij naar museumplein

Voor het einde van de 19e eeuw stonden er op deze plek alleen maar een paar boerderijen. Nadat het stadbestuur had besloten dat dit gebied een terrein van kunst en cultuur moest worden, werd hier in 1885 de nieuwbouw van het Rijksmuseum geopend. Tien jaar later kwam het Stedelijk Museum erbij. In 1973 werd er tussen de twee grote musea het Van Goghmuseum geopend.

Het Museumplein heeft Wisselende functies 

Het museumplein is altijd al een favoriete ontmoetingsplek geweest voor zowel de inwoners van Amsterdam als de toeristen die onze hoofdstad bezochten. Het enorme grasveld nodigt uit om lekker uit te rusten, te picknicken of om te spelen. Al sinds het ontstaan van het museumplein wordt hier gevoetbald, gebasketbald en onder de bomen kan men terecht voor een potje petanque. Tegenwoordig is er voor skaters en BMX’ers een speciaal pleintje met een halfpipe, waar zij terecht kunnen om hun sport te beoefenen.

Voorheen kon het verkeer hier nog doorgang vinden, maar sinds de herinrichting die voor de millenniumwisseling plaatsvond lopen er door het plein alleen nog maar fietspaden.

Schaatsen museumplein Op het plein is een mooie vijver aangelegd, die iedere winter wordt omgetoverd tot schaatsbaan. Je kunt neerstrijken op één van de vele terrasjes en er is een museumwinkel op het plein die je kunt bezoeken als je op zoek bent naar een leuk souvenir. Hier worden onder andere kaarten en posters verkocht, maar ook andere hebbedingetjes die te maken hebben met de omliggende musea of onze hoofdstad in het algemeen.

Het museumplein wordt sinds het begin gebruikt voor diverse manifestaties. De Uitmarkt wordt hier jaarlijks gehouden en landelijke feesten zoals Koningsdag wordt op deze plek uitgebreid gevierd. Op het museumplein werden dikwijls grote demonstraties gehouden, maar omdat er in de loop der jaren behoorlijk wat ongeregeldheden waren heeft het stadsbestuur van Amsterdam hier nu een stokje voor gestoken. Het museumplein moet een oase van rust en cultuur worden. Demonstraties, maar ook concerten en festivals moeten elders in de stad gehouden worden.

Skaten op het museumplein

Monumenten op het Museumplein

Op het plein kun je twee monumenten vinden. Het eerste monument is het Ravensbrück Monument. Het is neergezet ter nagedachtenis aan de vrouwen die zijn omgekomen tijdens de Tweede wereldoorlog in dit concentratiekamp voor vrouwen. Ook vindt je hier het Zigeunermonument. Omdat de nazi’s geen registratie bijhielden van de moorden die gepleegd werden op de zigeuners, weet niemand precies hoeveel zigeuners er zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit monument is een eerbetoon aan alle omgekomen Roma en Sinti zigeuners.

Bereikbaarheid Museumplein

Je vind het museumplein in het stadsdeel Amsterdam-Zuid, welke gemakkelijk te bereiken is met openbaar vervoer. Diverse tramlijnen en buslijnen hebben een halte bij het museumplein. Vanaf het centraal station gaan er twee buslijnen en twee tramlijnen richting het museumplein. Als je besluit het museumplein met de auto te bezoeken, dan kun je je auto parkeren in de enorme Q-park garage die zich onder het museumplein bevind.

Buy Amterdam tickets online

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
X