24 juni 2018

Ons’ Lieve heer op solder

Buy Amterdam tickets online
Ons’ Lieve heer op solder

Amsterdam is rijk aan talloze culturele schatten. Een groot deel van die schatten is reeds Ingang ontdekt door een groot publiek en het gevolg is ellenlange wachtrijen bij de ingang en dringen als je eenmaal binnen bent. Een nog goed verborgen schat vind je op de Oudezijds Voorburgwal nummer 40 in hartje Amsterdam. Achter de karakteristieke gevel van een ogenschijnlijk normaal grachtenpand gaat een complete kerk schuil. Het Ons’ Lieve Heer op Solder Museum is voor jong en oud een geweldig museum om te bezoeken.

De geschiedenis van de Solder

In 1661 kocht de Amsterdamse koopman Jan Hartman drie aaneengesloten grachtenpanden. Van de zolders van de drie huizen besloot hij een schuilkerk te maken. Schuilkerken waren in die tijd niet heel ongebruikelijk, omdat in de tijd na de reformatie de katholieken geen openbare kerkdiensten meer mochten houden. Steeds meet katholieken die nog hun geloof wilden uitoefenen bezochten zogenaamde schuilkerken. De bezoekers van deze schuilkerk aan de Oudezijds Voorburgwal kwamen binnen via de zij ingang. Ons’ Lieve Heer op Solder

Het museum

Tegenwoordig doet het pand van Ons’ Lieve heer op Solder dienst als museum. Je kunt deelnemen aan een audiotour om alles te weten te komen over de geschiedenis van het pand en over de verschillende ruimtes die er te vinden zijn.

Voor de jeugdige bezoekers is er een aparte audiotour beschikbaar die de kinderen verteld over de herkomst van onze feestdagen. Na de tour krijgen de kinderen een diploma mee naar huis.

Voor de kleine speurneuzen is een deelname aan de speurtocht; Lieveheersbeestje op Solder een leuke aanrader. Via een spoor van lieveheersbeestjes dwalen kinderen door de kamers van de voormalige kerk en leren zij spelenderwijs alles over de kerk en het museum.

Een actuele presentatie is “Blik in de beerput”. Bij deze presentatie worden bijzondere voorwerpen getoond die gevonden zijn bij de funderingswerkzaamheden op die locatie in 2013. De vondsten stammen uit ongeveer 1650 tot 1800.

Elke eerste zondag van de maanden oktober tot en met mei wordt er in de zolderkerk nog traditioneel een mis gehouden. Deze mis mag je gratis bijwonen.

Openingstijden ons’ lieve Heer op Solder

Maandag 10:00 – 17:00 uur
Dinsdag 10:00 – 17:00 uur
Woensdag 10:00 – 17:00 uur
Donderdag 10:00 – 17:00 uur
Vrijdag 10:00 – 17:00 uur
Zaterdag 10:00 – 17:00 uur
Zondag/Feestdagen 13:00 – 17:00 uur

Entree Ons’Lieve Heer op Solder

Regulier € 10,-
Kind 5 t/m 18 jaar € 5,-
Kind t/m 4 jaar Gratis
Rembrandtkaart Gratis
CJIP / Student Korting
Museumkaart/ICOM/Stadspas  Gratis
IAmsterdam Card/ Holland pass  Gratis

Toegankelijkheid Ons’ Lieve Heer op Solder

Dit monumentale pand beschikt niet over een lift. Rolstoelgebruikers en mensen die slecht ter been zijn wordt afgeraden om het museum te bezoeken in verband met de smalle trappen die beklommen moeten worden.

Adres Ons’ Lieve Heer op Solder

Oudezijds Voorburgwal 40 1012 GE Amsterdam

Buy Amterdam tickets online

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
X