Amsterdam; de bruisende hoofdstad van Nederland. Het is een trekpleister voor veel toeristen uit binnen- en buitenland. Je kan er heerlijk winkelen, naar musea, Artis bezoeken, lunchen en stappen. Het is aan te raden om de stad te bezoeken met het openbaar vervoer, maar dat is niet altijd voor iedereen even vanzelfsprekend. Weet dan dat er strenge regels zijn voor het parkeren in de stad en dat parkeren ook zeer prijzig is. Heb je alles netjes geregeld en krijg je dan toch een parkeerboete? Weet dan dat je tegen een parkeerboete Amsterdam bezwaar kan maken.
Onrechtmatige parkeerboetes
Stel, je bent lekker gaan shoppen op de Haarlemmerdijk en je hebt de auto in de buurt geparkeerd. Je hebt nergens gezien dat je moest betalen en dus ben je op de bon geslingerd. En dat terwijl je nog zo op de borden hebt gekeken of er ergens een parkeermeter moest staan. Dit is een reden om bezwaar te maken tegen je parkeerboete. Een ander voorbeeld is dat je bij de parkeerautomaat een foutje hebt gemaakt in het kenteken. Misschien heb je wel een cijfer- of lettercombinatie omgedraaid. Een foutje maken is menselijk, maar bij het uitlezen van het kenteken zal de politie dit niet zien en een parkeerboete uitschrijven. Misschien moest je met spoed de auto even parkeren, omdat je snel je opa moest ophalen om hem naar de dokter te brengen en heb je nooit gedacht aan het betalen van parkeergeld. Dit zijn ook redenen waarom je bezwaar mag (en misschien wel moet) maken tegen de parkeerboete in Amsterdam.
Bezwaar maken
Wanneer er een parkeerboete op je auto is uitgeschreven, dan ontvang je deze van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) in je brievenbus, zodat het zeker is, dat je deze hebt ontvangen. Als je het niet eens bent met de hoogte van de boete of de gehele parkeerboete op zich, dan is het belangrijk dat je de brief niet laat liggen. Maak dus meteen en zo snel mogelijk bezwaar tegen de parkeerboete voor Amsterdam. Via het digitaal loket of per post kun je in beroep gaan tegen de parkeerboete. Het CJIB geeft daarbij aan dat je de boete dan nog niet hoeft te betalen én je hoeft nog geen betalingsregeling aan te vragen als dit nodig is. Om bezwaar te kunnen maken tegen de parkeerboete in Amsterdam schrijf je een brief. Heel belangrijk hierbij is dat je de situatie rondom het parkeren goed beschrijft en duidelijk maakt waarom je het niet eens bent met de boete.
Hulp bij bezwaar maken
Toch is het niet voor iedereen even gemakkelijk om een dergelijke brief waterdicht op te stellen. Je wil immers gelijk krijgen en de boete niet hoeven te betalen. Gelukkig zijn er verschillende bureaus die gespecialiseerd zijn in het bezwaar maken tegen parkeer- en verkeersboetes in Amsterdam (en andere steden). Een dergelijk bureau heeft de kennis in huis om succesvol je parkeerboete ongeldig te laten verklaren. Deze kennis is opgebouwd dankzij het aanvechten van verschillende boetes voor die van jou. Hierdoor weet men precies in welke situaties het bezwaar maken ook daadwerkelijk succes zal hebben. En natuurlijk hoe dit moet worden aangepakt. Veel van deze bureaus zorgen ervoor dat je hun dienst niet hoeft te betalen, niet bij winst (dan worden de kosten op de overheid verhaalt) als bij verlies (want je hebt nog een hoge boete die betaald moet worden). Het is aan te raden juridische hulp in te schakelen als je bezwaar gaat maken tegen een parkeerboete in Amsterdam, omdat een jurist precies weet hoe de vork in de spreekwoordelijke steel zit en je kans van slagen hierdoor vele malen groter wordt.
Boete indienen
De jurist die je gaat helpen bij het bezwaar maken, heeft twee dingen nodig: de parkeerboete die je via het CJIB hebt ontvangen plus je verklaring rondom het parkeren in de stad Amsterdam. Deze twee ingrediënten zijn genoeg om voor jou een onderzoek in te stellen en een brief in te stellen aan het CJIB om in beroep te gaan tegen de parkeerboete. In enkele gevallen wordt de zaak bij het Openbaar Ministerie neergelegd. Let wel, hoewel er veel boetes op deze manier worden kwijtgescholden, kan het toch zijn dat er een verkeersboete niet ongeldig wordt verklaard. Je zal de parkeerboete dan toch moeten betalen. Kun je dat niet in een keer? Vraag dan tijdig een betalingsregeling aan om het verschuldigde bedrag in termijnen terug te kunnen betalen. Uit ervaring blijkt dat zo’n 25% van alle parkeerboetes ongeldig worden verklaard.