Auto van de zaak is een hot item onder de zzp’er. Vele zzp’ers zijn hoteldebotel van een nieuwe auto en schaffen die aan. Nieuw, flitsend, sportief of een degelijke zakenauto. De eerste indruk is belangrijk als u komt aanrijden bij een klant. Het volgen van uw hart brengt u veel moois, het kan u ook veel pijn doen. Aan het einde van het jaar komt de bijtelling. En die is niet alleen voor de Inkomstenbelasting. Maar ook voor de btw. Soms is een youngtimer veel voordeliger omdat de bijtelling veel lager is. Staat u al in dubio tussen het volgen van uw hart of uw portemonnee?
De voordelen van een auto van de zaak
Uw buren hebben een nieuwe auto van de zaak. Uw vrienden ook. Uw ego loopt een deukje op en u wilt mee in de vaart der volkeren. Ze hebben het over de voordelen. De reparatie- en brandstofkosten bijvoorbeeld, maar ook de wegenbelasting en verzekering. En zelfs als ze op vakantie gaan is de benzine onderweg aftrekbaar. Ze hebben gelijk. En als klap op de vuurpijl mogen ze ook nog eens de btw, zijnde 21 procent van het aankoopbedrag, terugvragen bij de btw-aangifte. Klinkt aantrekkelijk nietwaar? Maar let goed op de hoogte van de bijtelling, als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt.
Tevens dien je aan het einde van het boekjaar 2,7 procent BTW af te dragen over de cataloguswaarde van de auto. En… bij de verkoop van je auto moet je in de toekomst wél weer btw afdragen, zij het nu over de veel lagere verkoopprijs.
Youngtimer van de zaak
En daar komt de youngtimer om de hoek kijken. Die zijn vaak mooi. Niet door hun flonkerende uitstraling, maar wel door degelijkheid of door lelijkheid. De youngtimer (auto’s ouder dan vijftien jaar) zijn fiscaal gezien het voordeligst. U betaalt voor het privégebruik van deze auto’s geen bijtelling over de nieuwwaarde. Er is een apart tarief van 35 procent van de dagwaarde van de auto.
Er is een heuse micro-economie opgestart door spitsvondigen. Handelaren die wekelijks op en neer reizen naar Duitsland, waar een groot aanbod is van youngtimers. Niet alleen is de prijs lager en het aanbod groter, er is zakelijk ook veel vraag naar onder Nederlandse zzp’ers.
Elektrische auto van de zaak
Een elektrische auto zakelijk aanschaffen is zeker een slimme optie. In 2020 gold een lage bijtelling van 4 of 8 procent voor elektrische auto’s. Dit gaat in de nabije toekomst veranderen. Dus als je graag elektrisch wilt rijden, doe dat dan nu.
Zakelijke auto leasen
- De zakelijke auto kunt u ook leasen. Wilt u uw geld in cash houden en geen uitgaven doen aan een auto dan is dit een oplossing. U betaalt uiteraard wel een rente, maar die is aftrekbaar.
- U heeft de keuze uit twee soorten lease. Operational lease -huur en geen recht op KIA of MIA- en financial lease -koop op afbetaling, u wordt hierbij eigenaar van de wagen.
- Bij operational lease dient u elke maand eén vast bedrag te betalen. U hoeft dan ook niet te betalen voor onderhoud en verzekeringen. Aan het einde van de looptijd gaat de auto in principe terug naar de leasemaatschappij. Of u moet de afspraak hebben dat u de wagen tegen een vastgestelde prijs kunt kopen.
- Voordeel van financial lease. De afschrijving komt direct in de kosten, maar als u een bijtelling heeft van 22 procent dan valt dit voordeel vaak weer tegen elkaar weg.
- Koopt u een energiezuinige auto dan kunt u in aanmerking komen Investeringsaftrek -KIA- voor de MIA-regeling voor milieuvriendelijke auto’s.
Zakelijke kilometers met privéauto
U kunt zakelijk ook geen auto kopen, maar gewoon met uw privéauto zakelijke ritten maken. De btw bij aankoop krijgt u niet terug. En kosten als brandstof en verzekering zijn dan niet aftrekbaar.
U krijgt ook geen bijtelling voor het privégebruik van de auto. U mag 19 eurocent per zakelijk gereden kilometer aftrekken van de winst. Meer info via uw zzp-boekhouder.