Stress betekent niets meer en minder dan druk of spanning. We ervaren allemaal weleens druk. Een beetje druk helpt je om beter te presteren. Begon jij vroeger pas een avond van tevoren met leren voor een proefwerk en hou je van deadlines? Vaak ben je dan geconcentreerder, efficiënter en alerter. Als je te maken hebt met lange perioden van stress, wordt het ongezond. Hoeveel stress je aankan is per persoon verschillend. Ook ervaring speelt een rol. Ben je perfectionistisch, dan zal je sneller last hebben van stress. Ook als je hoge eisen aan jezelf stelt en een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt, zal je sneller stress ervaren. Vind je het moeilijk om ‘nee’ te zeggen en voor jezelf op te komen? Of kan je nooit even ‘niets’ doen? Dit zijn allemaal karaktereigenschappen die het risico op stress verhogen. Het is niet zo makkelijk om dit zomaar even te veranderen. Er zijn wel verschillende manieren om te leren anders met situaties om te gaan. Ook als je veel stress ervaart, is het van belang om te ontstressen.
Voorkomen is beter dan genezen
Om te voorkomen dat je grenzen overschreden worden en jij teveel stress ervaart, is het belangrijk om grenzen te stellen, ze te herkennen én ze te bewaken. Blijf dicht bij je gevoel, waar bij jouw de grens ligt, is persoonlijk. Als je het heel druk hebt en eigenlijk liever een avond thuis op de bank zit, laat je dan niet overhalen om toch gezellig met vrienden een drankje te doen in de kroeg. Vaak voel je het als je tegen je grens aan zit. Je bent emotioneler, vaker geïrriteerd en je staat ’s ochtends niet uitgerust op. Je zit dan al dicht tegen je grens aan. Het is tijd om wat liever voor jezelf te zijn en in jezelf te investeren. Waar krijg jij energie van? Is er een hobby die je graag zou willen oppakken? Er is ook niks mis met elke dag een moment even helemaal niks doen. Vind je dat lastig, probeer dan eens mindfulness of yoga. Beide helpen je bij het ontspannen.
Wat als je al veel stress ervaart?
Heb jij al veel stress gerelateerde klachten? Dit kan zich zowel lichamelijk als psychisch uiten. Heb je last van slapeloosheid, duizeligheid, hoofdpijn, angsten of hartkloppingen? Dit zijn allemaal signalen van teveel stress. Naast het leren bewaken van je grenzen en een stapje terug te doen, kunnen voedingssupplementen zoals CBD olie je ook een extra duwtje in de rug geven. Deze olie bevat cannabidiol, één van de bestanddelen van de hennepplant. CBD-olie wordt gebruikt bij verschillende klachten. Ook bij stress en daaraan gerelateerde symptomen zoals een slechte nachtrust, angstklachten en depressieve gevoelens, kan CBD-olie behulpzaam zijn. CBD-olie help je ontspannen. Met een pipetje druppel je de olie onder je tong. Je begint met een kleine dosis en bouwt dit langzaam op. Het is van tevoren niet te voorspellen wat de beste dosering is voor jou.