VCA cursus over veiligheid op de werkvloer blijft groeien in populariteit

Het aantal bedrijven in risicovolle sectoren als de bouw, de elektrotechniek en de petrochemische sector dat VCA certificering behaalt blijft groeien. Ook steeds meer professionals in deze sectoren willen hun diploma voor VCA halen. Hiermee leggen zij niet alleen een stevige basis voor bewustzijn van de risico’s die op de loer kunnen liggen op de werkvloer op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu, maar verstevigen ze ook hun positie op de markt.

Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers

VCA vindt zijn oorsprong in een samenwerking tussen aannemers en vertegenwoordigers in de petrochemische sector om tot een onafhankelijk toetsingssysteem te komen voor het veiligheidsbeleid van bedrijven in hun sectoren. Die samenwerking resulteerde in 1996 in de Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers, beter bekend onder de afkorting VCA. Anno 2021 is dat nog steeds geen overbodige luxe. Jaarlijks vinden er in Nederland namelijk nog steeds 200 duizend bedrijfsongevallen plaats. Gelukkig resulteert dat lang niet altijd in ernstige gevolgen. Maar in 4300 gevallen is wel sprake van letsel en in zestig gevallen zelfs van een dodelijk slachtoffer.

Economische belangen van VCA

De laatste jaren is de invloed van VCA in risicovolle sectoren fors groter geworden. Bedrijven en professionals hebben er nu ook om economische reden belang bij om te investeren in VCA certificering of het VCA diploma. In de markt is VCA namelijk een belangrijke factor geworden bij het verkrijgen van opdrachten. Opdrachtgevers stellen het als eis aan bedrijven die een opdracht binnen willen halen. Zonder VCA certificering prijst een bedrijf zich dus uit de markt. Voor individuele professionals geldt hetzelfde. Solliciteren binnen risicovolle sectoren zonder VCA resulteert in aanzienlijk minder kansen om daadwerkelijk een baan te vinden.

Cursusvormen

Uiteraard is onder alle locaties waar men naartoe kan voor het volgen van de cursus VCA Amsterdam ook een optie. Werknemers in risicovolle sectoren kunnen daar de cursus VCA Basis ofwel B-VCA volgen. Meewerkend leidinggevenden en zzp’ers hebben andere verantwoordelijkheden. Voor hen is er een aparte cursus, namelijk de Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden (VCA VOL). In het algemeen is het mogelijk om de VCA cursus klassikaal te volgen. Tijdens de lockdown is dit natuurlijk geen optie. De cursus kan echter ook in twee verschillende online vormen gevolgd worden. Dat kan in de vorm van een zelfstudie cursus, waarbij de cursist in zijn eigen tempo kan werken. Daarnaast is er de ‘virtual classroom’, die bestaat uit twee klassikale sessies die geleid worden door een docent waar men direct vragen aan kan stellen. De cursus wordt altijd afgesloten met een officieel examen.