Amsterdam staat vol met natuur, van het welbekende Amsterdamse Bos tot het Vondelpark en nog veel meer, maar hoe zijn deze parken tot stand gekomen? Lees meer over de geschiedenis van de Amsterdamse natuur.
Het Amsterdamse Bos
Wanneer de bioloog Jacobus Pieter Thijsse zich in 1900 zorgen begon te maken over het groen in de stad van Amsterdam is het idee voor het Amsterdamse Bos tot stand gekomen, er was namelijk een zeer geschikt gebied aan het Nieuwe Meer. Jacobus Thijsse was de inspiratie voor het Boschplan dat in 1928 tot stand is gekomen en hij had toen der tijd ook een grote inbreng in het ontwerp van het bos. Het Boschplan werd pas in 1934 echt uitgevoerd, het jaar van de economische crisis, het Boschplan heeft in die tijd veel werklozen een tijdelijke baan kunnen bieden. Na de tweede wereldoorlog is het Boschplan hernoemd naar Het Amsterdamse Bos. Het Amsterdamse Bos heeft in 1999 een uitbreiding gekregen genaamd Het Schinkelbos.
Het Vondelpark
Iedereen kent het Vondelpark natuurlijk wel, vrijwel iedereen is er wel eens geweest, maar hoe is het park ontstaan? Christiaan Pieter van Eeghen, oud-directeur van De Nederlandsche Bank en kunstenaar, heeft in 1864 de aankoop gedaan van een langwerpige strook weilanden. C.P. Van Eeghen is vervolgens de Vereniging tot aanleg van een rij- en wandelpark opgericht, waar het park op in april 1964 eigendom van werd. Aanvankelijk werd het Vondelpark het Nieuwe Park genoemd, maar toen het Vondelmonument in 1867, ten ere van de dichter Joost van den Vondel onthult werd is het park hernoemd naar het Vondelpark. Fietsen waren in de beginjaren van het park nog niet toegestaan, dat kwam pas in 1893 en dan alleen in de ochtenduren.
Het Wertheimpark
Het gebied wat vroeger bekend stond als “De Plantage” werd in 1682 op initiatief van het stadsbestuur onderverdeeld onder ongeveer 60 percelen die werden verhuurd als tuinen. Vlakbij de Nieuwe Herengracht werd een artsenijtuin aangelegd, wat nu Hortus Botanicus genoemd wordt, samen met een groenstrook. In 1812 werd het Wertheimpark in dit gebied aangelegd, als geschenk van Napoleon. Napoleon was zo “vrijgevig” dat het Wertheimpark op de kosten van Amsterdam werd aangelegd. Het is toen ontworpen door Abraham van der Hart.
De Plantage is in de 19e uitgegroeid naar een woonbuurt, waar theater en dans populair waren. Er zijn toen ook veel danssalons opgericht en ook een concertzaal die uiteindelijk uitgebreid werd tot de Stadsschouwburg dat tot 1911 op de Plantage heeft gestaan.
De Plantage is vernoemd naar het Wertheimpark na het overlijden van de geliefde Abraham Carel Wertheim. A.C. Wertheim is in 1897 overleden, waarna de burgers van Amsterdam een inzamelingsactie gehouden hebben voor het opstellen van een monument, een fontein. Deze inzamelingsactie heeft 20.000 gulden opgebracht en de fontein is in oktober 1898 onthuld. Sinds de onthulling van de fontein heet De Plantage het Wertheimpark.
Je eigen stukje natuur
Voor de Amsterdammers die dol zijn op natuur en dat ook thuis willen kunnen beleven is het misschien een idee om de hulp van Groenrijk Hoveniers in te schakelen, een hoveniersbedrijf in Amsterdam. Met een persoonlijke werkwijze zorgen zij er voor dat jouw tuin er prachtig uit komt te zien.
Be the first to comment