Het gebouw waar het museum in gevestigd is, is het allereerste gebouw waar Heineken in haar begin jaren zat. Het gebouw is tot stand gekomen in 1867 en heeft tot 1988 gefunctioneerd als brouwerij. Enkele jaren later in 1991 is een deel van complex afgebroken en in het resterende deel is een ontvangst en informatiecentrum geopend.
In 2001 is de naam veranderd in Heineken Experience. In oktober 2007 is het museum dicht geweest voor een verbouwing en opende in 3 november 2008 opnieuw haar deuren voor het publiek. In 2009 kreeg Heineken Experience een Thea Aard in de categorie Brand Experience.
Ontdek het Heineken museum
Het hele museum is ingericht in de vier verdiepingen van de oude Heineken brouwerij. Tijdens diverse rondleidingen zullen gidsen je alles vertellen over hoe Heineken zijn eerste bier heeft bedacht tot het productieproces toe. Leer in een paar uren de verschillende facetten van het biermerk en de innovaties van het enige en echte Heineken-lab.
Proef de Heineken smaak en vergeet zeker niet om een kijkje te nemen in de oude brouwerij. Als je de oude brouwerij voorbij bent, kun je je eigen muzikale video van Heineken maken en aanschouw de goed bewaarde reclamefilmpjes tijdens de expositie 140 jaar Heineken. Voor mindervalide is elk plekje in het museum goed te bereiken. Er werd tijdens de verbouwing goed over nagedacht om voldoende ruimte te laten voor mensen met een rolstoel.
Bier brouwen tijdens de Heineken Experience
Tijdens de rondleiding kun je iets speciaals ontdekken. Je kunt zelf meemaken hoe het voelt om zelf gebrouwen en gebotteld te worden dankzij technologie en machines die het gevoel kunnen nabootsen. Als dat allemaal nog niet genoeg is, kun je zelf een eigen Heineken bier brouwen en in je eigen gepersonaliseerde flesje bottelen.
De geschiedenis van Heineken
1864 is een belangrijk jaar in de geschiedenis van Heineken. Gerard Adriaan Heineken koopt op 15 februari de hooiberg op in Amsterdam. Die tijd noemde men de Tweede Gouden Eeuw en binnen de kortste keren maakte Gerard er een succesvol bedrijf van. In die tijd was Heineken & Co geboren.
Later in 1873 richtte Gerard de bierbrouwerij Maatschappij N.V op beter bekend als de naam HBM. In 1867 ging Gerard een nieuwe bierbrouwerij bouwen aan de Stadhouderskade. Later dat jaar volgde er een nieuwe brouwerij in Rotterdam die gelegen is aan de Crooswijkse singel. In 1889 kreeg Heineken op de wereldtentoonstelling in Parijs een diploma genaamd “Grand Prix”. Eerder in 1875 won Heineken een eerste gouden medaille voor het kwaliteitsbier. Nu nog worden de twee prijzen op het etiket vermeld van ieder Heineken flesje.
In 1933 zet Heineken voet in Amerika
Dit jaar was een zwart jaar voor de Heineken Company Gerard Adriaan overlijdt plots op 18 maart en laat een ijzersterk bedrijf na dat anno 2015 nog steeds marktaandelen van bier in handen heeft. In 1914 wordt er een andere directeur aangesteld en loodst op zijn manier het bedrijf vakkundig door de eerste Wereldoorlog en door de zware crisis in 1930.
Heineken zet eerste voet in Amerika in 1933 en dat jaar stijgt het marktaandeel van Heineken fors dankzij de samenwerking met de Amerikanen. Niemand kon toen vermoeden dat de Amerikanen Heineken gingen drinken als water. In 1939 werd het meteen duidelijk op de beurs dat Heineken een gouden bron was om te investeren. Aandeelhouders verdienden meteen fors geld aan het bier en Nederland ziet haar kansen vergroten dankzij het bedrijf.
Alfred Heineken zet de succesformule door
Alfred Heineken treedt in 1964 als hoofdbestuurder binnen en zet de succesformule door. Dat jaar werd het logo van Heineken verandert in de lachende “e” zoals wij die nu kennen. Toen Alfred aan de macht kwam, investeerde hij fors in commercials en advertenties van topkwaliteit.
Doorheen de jaren nam Heineken verschillende bedrijven over zoals Vrumona dat voortgekomen is uit vruchtenlimonade. In 2014 vierde Heineken haar 150-jarig bestaan en dat werd uitbundig gevierd. Heineken is de dag vandaag één van de grootste brouwers in de wereld en heeft maar liefst 165 brouwerijen verdeelt over 71 landen.
Bezoek de Heineken shop
Na het bezoek aan het Heineken museum heb je de gelegenheid om de enige en echte Heineken shop te kunnen bezoeken. In dit winkeltje kun je niet zomaar eventjes snel alleen bier kopen, neen, er is nog zoveel meer te ontdekken. Echt Heineken bier drink je natuurlijk niet uit plastieken bekertjes, maar uit echte, hippe Heineken glazen.
Als je een echte fan van Heineken bent, draag je toch af en toe zeker een echt Heineken polo of T-shirt. Wie thuis een echte bar heeft in Heineken stijl zal zijn collectie kunnen bijvullen met de echte barartikelen van Heineken. Buiten dit alles kan je nog duizend en één accessoires in huis halen. Als je het museum van Heineken hebt bezocht, zul je nooit nog een ander biermerk drinken.
Toegankelijkheid Heineken Experience
De Heineken Experience is toegankelijk voor rolstoelen. Rolstoelen zijn gratis beschikbaar maar moeten 48 uur van te voren gereserveerd worden via info.experience@heineken.com. Wanneer je de Heineken Experience met de rolstoel bezoekt kun je zaterdagen beter vermeiden omdat het dan erg druk is.
Van het Centraal Station in Amsterdam is het ongeveer een half uurtje wandelen.
Om er sneller te geraken vanaf het station kun je gemakkelijk tram 16, 24 en 25 nemen. Vanaf het Leidseplein in Amsterdam kun je op tram 7 en 10 stappen met de Canal Boat. De tramhalte bevindt zich vlak voor de deur.
Als je met de auto komt, neem je vanaf de Ringweg A10 de afslag S110. Blijf de borden maar volgen richting het centrum en de parkeergarage zul je zien aan de Stadhouderskade. De garage ligt ongeveer op een 50 meter van het museum af.
Be the first to comment