In het stadsdeel West van Amsterdam omvat het Westerpark het volledige groene gebied. Dit park is gelegen tussen de Staatsliedenbuurt, de Gibraltarbuurt en de Spaarndammerbuurt, op een kaart van Amsterdam uit 1881 stond het gebied reeds aangeduid als een terrein voor een park. Maar uiteindelijk werd de Westergasfabriek op deze plaats gebouwd.
In 1981 besloot de gemeente Amsterdam echter om een groot park te laten aanleggen op het vroegere industrieterrein van de Westergasfabriek. Het park kwam er op uitdrukkelijke vraag van de buurtbewoners en in samenspraak met diverse buurtorganisaties werden een aantal uitgangspunten uitgewerkt die belangrijk waren bij de uiteindelijke realisatie van het Westerpark.
Het terrein werd beter bereikbaar door de plaatsing van een nieuwe brug. In het park maakte men ruimte vrij voor een manifestatieterrein. Men voorzag bloementuinen, sportaccommodatie, een waterspeelplaats voor kleine kinderen en wandel- en fietsroutes. Het concept van het Westerpark wil in dit park diverse groene ruimtes voorzien die een multifunctioneel gebruik mogelijk moeten maken. Hierdoor is in het park ruimte voor sport, natuurbeleving en andere ontspanning.
Zowel wandelaars, voetballende jongeren, fietsers, bejaarden als gezinnen maken gebruik van de groene ruimtes zonder elkaar te hinderen. Het parkontwerp is het werk van de Amerikaanse landschapsarchitecte Kathryn Gustafson.
De Westergasfabriek
Tijdens de economische bloeiperiode aan het einde van de 19de eeuw werd het terrein van de Westergasfabriek ontwikkeld. Op basis van ontwerpen van de Amsterdamse architect Isaac Gosschalk werden meerdere gebouwen gebouwd. Gosschalk verenigde in zijn gebouwen de architecturale schoonheid met het functionele. Ondertussen zijn al verschillende gebouwen gesloopt. De dertien overgebleven gebouwen werden ondertussen aangeduid als Rijksmonument. Deze gebouwen zijn nog steeds indrukwekkend om te bekijken: trapgevels, versierde daklijsten, boogfriezen en lichte natuursteen.
Het dankt haar succes voor een groot deel aan de tijd van de zogenaamde Tijdelijke Invulling. Tijdens deze Tijdelijke Invulling, die meer dan zeven jaar geduurd heeft, werden er op het terrein culturele evenementen georganiseerd door honderden tijdelijke huurders. Door de onbeperkte mogelijkheden van het terrein leende het zich tot de meest uiteenlopende activiteiten.
Momenteel worden in de Westergasfabriek het hele jaar door culturele activiteiten georganiseerd. De gebouwen worden verhuurd aan evenementenorganisatoren en bedrijven. Ook buurtorganisaties maken regelmatig gebruik van de mogelijkheid om gezellig bij elkaar te zijn, kennis te maken met elkaar, samen te sporten of een evenement te organiseren.
Adres Westerpark Amsterdam
Haarlemmerweg 8-10
1014 BE, Amsterdam
Be the first to comment