In het centrum van Amsterdam staat aan de Oudekerksplein de Oude Kerk, het oudste nog bestaande historische gebouw van de hoofdstad. De Oude Kerk is dagelijks geopend voor bezichtiging, met uitzondering van enkele feestdagen. Het is tevens een locatie voor tentoonstellingen, muziekuitvoeringen, wetenschappelijke congressen en overige evenementen.
De oude straatjes in het oude deel in het centrum van Amsterdam worden de Wallen genoemd. In de 13e eeuw werden hier grachten met wallen van oeverklei uit de rivier de Amstel aangelegd. De bewoners, voornamelijk vissers, bouwden op een kunstmatige heuvel (terp) een kapelletje met een begraafplaats. Het kerkje groeide in de eeuwen daarna uit tot een van de belangrijkste monumenten in de stad.
Van Sint-Nicolaaskerk naar Oude Kerk
In 1306 wijdde de bisschop van Utrecht de kerk aan de Sint Nicolaas, de beschermheilige van de zeelieden. Het aantal inwoners groeide en er ontstond behoefte aan een nieuwe kerk. Honderd jaar later werd de Nieuwe Kerk gebouwd aan de Dam. De Sint-Nicolaaskerk werd hierna in de volksmond op dat moment de Oude Kerk genoemd.
Bezienswaardigheden Oude Kerk
Blikvangers zijn de bontgekleurde glas-in-loodramen. De votiefschepen (scheepsmodellen) geven een impressie van de vroegere kerk. Het was oorspronkelijk een havenkerk waar schippers baden voor een behouden reis. Het Hoge koor is het oudste gedeelte van de kerk. In de kerkbanken hangen de oorspronkelijke middeleeuwse zitjes die uitgeklapt kunnen worden.
In de Schutterskapellen treft de bezoeker tot de verbeelding sprekende decoraties aan in de vorm van wapenschilden, vaandels en gewelfschotels. Begraven was een van de belangrijkste taken van de kerk. Je treft hier tussen duizenden grafzerken ook de graven aan van componist Jan Pieterszoon Sweelinck en Saskia van Uylenburgh (vrouw van Rembrandt).
De Oude Kerk heeft vier orgels waarvan er twee tijdens diensten en concerten worden bespeeld. De Kerkmeesterskamer, Spiegelkamer, Toogkamer en Collegekamer zijn stijlkamers die in de Gouden Eeuw werden ingericht voor de financiële bestuurders.
Be the first to comment